HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

67. USS Oriskany - USA

2013.05.05. 21:08 booware

oriskany2.jpgA Mexikói-öböl alján nyugszik az Egyesült Államok ezernyi roncsa közül a két háborút is kiszolgált mesterséges zátony, mely mind mérete, mind merülési élménye miatt az egyik legfelkapottabb célpontja a roncsok szerelmeseinek. A számos csatát megélt, súlyos tűzvészt túlélt hajónak szerencsére szolgálati ideje után is jutott egy fontos szerep, mégpedig, mint látványosság. Látogassuk meg a csodás repülőgép-hordozó anyahajót, az USS Oriskany roncsát.

oriskany1.jpg

Egy kis történelem: A hadihajó születése nem volt könnyű szülés, miután elkezdték építeni a haditengerészet New York-i gyárában 1945-ben, felfüggesztették az építését, majd újra nekiálltak, átépítették, végül csak 1950-ben állt a flotta szolgálatába. Miután a Csendes-óceánra vezényelték, két kitüntetést kapott a Koreai háborúban, majd ötöt a Vietnámi háború során.

oriskany6.jpg

A harcok után békésebb vizekre evezett, de a nyugalom nem tartott sokáig, 1966-ban egy hatalmas tűzvész tört ki a hajón, mely során a hajó súlyosan megsérült. A tűzvészben 44 tengerész vesztette életét. Ez megpecsételte a sorsát, 1976-ban leszerelték, majd 1995-ben eladták hulladéknak. Mivel két évig nem történt vele semmi, így 1997-ben visszavásárolták. 2004-ben megszületett a döntés: a világ legnagyobb mesterséges zátonya lesz a hajóból. Végül 2006 május 17.-én elsüllyesztették Florida államhoz tartozó Pensacola kikötővárosától nem messze.

oriskany3.jpg

A roncs – bár amilyen tökéletes állapotban van, nem is illik rá ez a szó – 64 méter mélyen áll a tenger fenekén, legmagasabb pontja 20 méteren van. Ereszkedés során célszerű a toronynál indulni, gyönyörű látvány az irányítóterem, a híd és a kormányterem mellett ereszkedni. Az ágyúk szintje kb. 30 méteren kezdődik, majd tovább lehet ereszkedni a felső fedélzeti szintig (32m).

oriskany5.jpg

A torony különböző termeibe és a tiszti kabinokba könnyen be lehet úszni, eléggé tágasak, ráadásul minden veszélyt jelentő „akadályt” előzetesen kiszereltek innen is. Tovább ereszkedve a repülőgép fedélzetre lehet jutni, ez kb. 44 méteren van. Ide és a kb. 55 méter mélyen található hangárokba történő behatolás már technikai merülésnek számít, tetejében itt a látótávolság már nem annyira jó, mint 20 méteren, ahol akár 15-20 méter is lehet.

oriskany7.jpg

A fedélzetet és a felette magasodó tornyot már mint szép zöld patina borítja be a tenger különböző, főleg zöld színű növényzete. A felső fedélzet folyosóin hosszan lehet követni a hajó különböző felépítményeit kívülről, még a korlátok is szinte tökéletes állapotban vannak.

oriskany14.jpg

A repülőgép szinthez leérve célszerű ellenőrizni, hogy mennyi levegő, esetleg Nitrox maradt a palackban, és egy kisebb kör után el lehet kezdeni az emelkedést. A hajó hatalmas, szinte eltörpül mellette a búvár, így könnyen ki lehet csúszni a fenékidőből.

 oriskany11.jpg

A roncson már mindenhol megtelepedett az élővilág, apró halak hatalmas rajai, illetve nagy testű halak csoportjai szinte mindenhol megtalálhatóak. A kifejezetten kellemes vízhőmérséklet még rátesz a csodálatos élményre egy lapáttal, a legmelegebb időszakban 23-25 fok is van a roncs tetejénél.

oriskany1_1.jpg

Még egy kép a hajóról, majd látható egy videó is a roncsról:

oriskany15.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: USA

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr555282718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása