HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

106. Rouse Simmons - USA

2013.12.27. 22:12 booware

Rouse Simmons10.jpgÍgy Karácsony környékén egy érdekes roncsot fogunk megnézni, amely az Észak-amerikai Michigan tóban lelte halálát abban az évben, amikor a Titanic is az óceán mélyére került. Mai célpontunk egy gyönyörű háromárbocos vitorlás, története ezer szállal kötődik az ünnepekhez, mégis tragikus végzete során sok ember veszett oda a hajóval együtt. Nézzük meg a Rouse Simmons, más néven a Karácsonyfa hajó roncsait.

Rouse Simmons6.jpg

Egy kis történelem: A teherszállító vitorlást 1868-ban építették és tették vízre Millwaukee-ban. A hajó a Mitchigan tó partjai közötti teherszállítással foglalatoskodott, különböző termékeken felül az év vége felé mindig frissen vágott fenyőfát vitt északról Chicago-ba. Csakúgy, mint 1912 november 23.-án, amikor erősen túlterhelve indult el Thompson-ból 5000db fával, 23 fős személyzetével és 10 favágóval a fedélzetén.

Rouse Simmons7.jpg

Sajnos soha nem érkezett meg úti céljához… A Michigan tavon rendkívül intenzív viharok vonulnak végig az év ezen szakaszában, valószínűleg egy ilyen jeges vihar tépte meg a Rouse Simmons-t is, amelyről később semmilyen hír nem érkezett, soha semmilyen nyomot, roncs darabot nem talált semelyik keresésére indult hajó sem. Érdekes, hogy milyen a sors: Schuenemann kapitány tetvére ugyanígy lelte halálát 1898-ban egy fenyőfa szállító hajón, amely szintén eltűnt egy viharban a Michigan tavon.

Rouse Simmons4.jpg

Ez egészen így is maradt 1971-ig, amikor egy búvár régész csapat hosszú kutatómunka után végre rálelt a hajó gyönyörű állapotban megmaradt roncsára a Wisconsin-i Two Fingers közelében kb. 50 méteres mélységben. Ez a karácsonyi szomorú történet ezután újra előtérbe került, sok cikk jelent meg róla Amerika szerte és mivel nagyon jó állapotban vészelte át az éveket, egyre több búvár lett rá kíváncsi.

Rouse Simmons2.jpg

A 37,5 méter hosszú és 8,5 méter széles vitorlás álló helyzetben fekszik az aljzaton. A látótávolság néha jónak mondható, általában „csak” kb. 10-12 méter. A víz természetesen jéghideg, a roncsnál csak a nyári hónapokban melegszik fel 10 fok fölé. Ezen okoknál fogva a Rouse Simmons-hoz csak nagy tapasztalattal rendelkező technikai búvárokat visznek le egy komoly eligazítás után.

Rouse Simmons1.jpg

A merülés során a viszonylag kicsi hajótest akármelyik pontjához is érkezünk, jól átláthatjuk egyből a törzset és az a körül a homokban heverő árbocokat, illetve gerendákat vagy padló lapokat. Pár csapással könnyen eljuthatunk a tathoz, ami szintén egyedülálló látvány: még a gerendák illesztését is jól ki lehet venni, a tat alatt a kormánylapát is ép, a helyén áll, igaz egy kissé betemette a homok.

Rouse Simmons9.jpg

A törzs közepe felé haladva a fedélzet felett úszva pontos képet kapunk a hajdani teherszállító szerkezetéről. A fedélzet deszkái sok helyen eltűntek, de a keresztgerendák még sértetlenek, így felülről olyannak látszik a törzs, mint egy halcsontváz. Ha jobban figyelünk, még a három árboc eredeti rögzítési helyét is észre tudjuk venni.

rousesimmons-20121.jpg

A középső árboc csonkja még búsan meredezik az „ég” felé, mellette egy hatalmas gerenda fekszik keresztben a fedélzeten. A raktérnyílások szinte teljesen el vannak barikádozva padló darabokkal, így a hajó belsejébe lehetetlen bejutni. De erre igazából nincs is szükség, mert a rakomány a hosszú víz alatti tartózkodás során majdnem teljesen eltűnt, pár tucat 100 éves fenyőfatörzs azért látható a fedélzetről is.

 Rouse Simmons3.jpg

A roncs orra a legszebb része a hajó testének. Még 100 évvel a pusztulása után is teljesen egyben és épen maradt, a horgonyláncok leeresztve csüngenek mellette. A hajó orrában egy nagy csörlő látható, ez előtt volt eredetileg a fából készült felépítmény pár kis kabinnak nevezett kuckóval. Sajnos ezek már nem élték meg a hajó újbóli felfedezését.

yuletide-cargo-forsberg.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: USA

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr945713986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása