HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

79. HMAS Swan - Ausztrália

2013.07.07. 16:40 booware

swan_1.jpgEgy nagy ugrással nézzünk szét ismét a kontinensnyi ország partjai mentén, és ma felkutatunk és közelebbről is megvizsgálunk egy hatalmas, mesterséges zátonyként nagyon népszerű hajóroncsot. Ausztrália hadiflottájának egykori büszkesége 775,870 megtett tengeri mérfölddel a háta mögött jelenleg dél-nyugat Ausztrália partjánál nyugszik végső helyén a tenger fenekén. Mai célpontunk a HMAS Swan roncsa.

swan_8.jpg

Egy kis történelem: A hajót gondos tervezés és még gondosabb kivitelezés után a Melbourne-i Williamstown Dockyard rámpájáról csúszott a vízbe 1967. Február 16.-án. Mint az ausztrál flotta „River osztályú” rombolója nem sok katonai akcióban vett részt, hál Istennek, ez egy békés korszak volt a környéken. Főleg mentési akciókban és eltűnt tengerészek felkutatásában jeleskedett. Bejárta Ázsia szinte összes kikötőjét, sok gyakorlaton vett részt, egészen 1996-ig szolgálta a hazáját.

swan_3.jpg

1996-ban leszerelték, majd 10 hónapos felkészítés után Nyugat Ausztrália Perth városától kb. 200 km-re délre vontatták, miután a helyi turisztikai hivatal megnyerte a hajót a helyi búvár élet felvirágoztatására. 1997 február 14.-én Dunsborough városához közeli Meelup Beach-nál több, mint 10.000 néző szeme láttára a parthoz közel elsüllyesztették.

swan_7.jpg

A 113 méter hosszú és 12 méter széles romboló 30 méter mélyre szállt le a fenékre, a süllyesztést követően álló pozícióban maradt, így tökéletes célpontja a búvároknak. Ereszkedve a roncshoz, általában az orr részhez érkezik a búvár, ez kb. 18 méteren van. Innen a fedélzet felett vagy mellett könnyen el lehet jutni a felépítmények felé, útközben be lehet kukkantani a kiszerelt ágyúk helyén tátongó kör alakú lejáratokba.

swan_11.jpg

A hajó törzsére sok helyen nagy réseket vágtak, hogy jól át lehessen járni a hajó belsejét, de az elülső rész egyes járataiban nincs semmilyen napfény, így itt mindenképpen lámpát kell használnunk. Tovább haladva jön a híd, amely 12 méteren kezdődik. Itt nagyon tágas terembe lehet bejutni, lehet látni még a kormányállást és egy kényelmes széket is bent hagytak a búvároknak.

swan_4.jpg

A híd alatti felépítménybe ki-be lehet úszni, a folyosók itt már mesterséges fénnyel gazdagon el vannak látva. A járatokban sok kábelt, csöveket és fém alkatrészeket lehet még a mai napig látni. Erre a részre érdemes sok időt hagyni, mivel a híd, a folyosók és kabinok megvizsgálása sokkal érdekesebb, mint a tat rész, ahol szinte semmi látnivaló sincs.

swan_12.jpg

A merülés vége felé a hídból könnyen fel lehet jutni a híd tetejére, amely felett trónol a torony, „fején” az egyedi koronával, a kommunikációs eszközök tartójának maradványával. Mivel a torony teteje 6 méter mélyen van a felszíntől, erre vezet a hazafele vezető út, itt szokták a búvárok a kötelező megállókat teljesíteni. 

swan_13.jpg

Az élővilág itt is nagyon sokszínű, apró, közepes, illetve nagy halrajokkal a roncs minden pontján lehet találkozni. Különböző nagyobb halak egy-egy példánya szintén cselleng a roncsban, ráadásul nem is annyira félénkek.

swan_5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr415394706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása