HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

62. Der Yang - Indonézia

2013.04.11. 18:58 booware

der-yang08.jpg

Bár nemrég már tettünk egy kis kirándulást az Istenek szigetére, Balira, de jelen poszt alkalmával ismét visszatérünk Ázsiába, jelesül a magyar turisták számára igazi egzotikumnak számító Pápua Új-Guinea vizeihez. Ez a terület a II. VH-ban közel volt a tűzhöz, de mai úti célunk békés szándékkal hever a tenger mélyén. Lássuk a Der Yang hajó történetét.

der-yang07_1.jpg

Egy kis történelem: A hajó eredetét itt is homály fedi, annyi bizonyos hogy vietnami, tajvani vagy indonéz halászhajó volt, annak is az illegális fajtája. A hajó történetéből csak annyit tudunk, hogy a helyi hatóságok lefoglalták azt, majd egy kis idő elteltével 1988-ban, mint mesterséges zátony elsüllyesztették Pápua Új-Guinea déli részén, a Nusa sziget északi-nyugati csücskétől kb. 7 kilométerre az Echuca Patch zátonynál.

der-yang01.jpg

A kb. 40 méter hosszú és 10 méter széles Der Yang a jobb oldalára dőlve (szinte már átbillen…) kb. 28 méter mélyen fekszik az aljzaton, a hajótörzs legmagasabb része 12 méteren van. A kikötési pont a hajó szintén 28 méter mélyen lévő tatján van, ide ereszkednek általában először a búvárok. A fedélzet felett átúszva láthatjuk a hajó felépítményeit, melyek még mindig jó állapotban vannak. A törzs közepénél az aljzatra szóródott néhány acélborítás és hajótörzs elem, itt óvatosan haladjunk.

der-yang05.jpg

A fedélzeten, miközben a hajóorr felé haladunk, találunk pár raktérnyílást is, itt gond nélkül be lehet jutni a kis rakterekbe, ahol különböző apró tárgyakat lehet még találni. Itt nincs természetes fény, csak amit a nyílások adnak, így itt is figyelni kell. Középen, a hajóval szemben 10 méterre van egy lejtő, mely alján – kb. 43 méterre a felszíntől - látható egy kisebb hajóroncs, szintén az oldalára dőlve.

der-yang03.jpg

A híd eléggé szegényes, nem egy kimondott irányító központ, ezzel szemben az előtte található gépház, amelybe szintén be lehet pillantani. A mellette nyíló kis nyílásban meg lehet nézni a hajócsavar tengelyét és néhány fogaskereket is.



A hajó orr részéhez érkezve nagyon szép látvány, ez nevezhető a roncs fő látványosságának. A kitűnő látótávolság (úgy 20 – 30 méter) és a kellemes vízhőmérséklet (kb. 22-24 fok a roncsnál) rendkívül megemelik az amúgy kis roncs élvezeti értékét. Főleg úgy, hogy nagyon szép látvány tárul elénk, ha az orr rész fölé emelkedünk, mert így könnyen belátjuk az egész roncsot.

der-yang09.jpg

Az élővilág nagyon színes, gyönyörű színű és formájú szivacsok és korallok borítják a roncs számos pontját. A hal állomány a közeli zátony miatt szintén sokszínű, sok apró és közepes hal éli mindennapjait e szép roncs omladozó „falai” között.

der-yang02.jpg

Több információért, illetve az eredeti képekért kattints az fenti képre! / click on the picture below for more information and for the origin of the photos!

 

1 komment

Címkék: Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr425217354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.12. 11:32:06

csak nem bírom ki, hogy ne jöjjek vissza és fájdítsam a szívem...
süti beállítások módosítása