HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

49. Elviscot - Elba sziget, Olaszország

2013.02.20. 19:19 booware

elv12.jpg

Mostani bejegyzésem alkalmával kiránduljunk egyet a Mediterrán tenger nyugati részének egy kevésbé ismert területén, és látogassuk meg Napóleon első száműzetésének helyszínét, az Elba szigetet. Az olasz csizma és Korzika szigete közötti terület bővelkedik a szeszélyes éghajlat következtében villámgyors és erős viharokban, így itt is akad pórul járt hajó bőven. Mai roncsunk a rendkívül látványos és könnyen merülhető Elviscot.

elv7.jpgEgy kis történelem: A hajó építésének idejét nem lehet pontosan tudni, ráadásul arról sincs információ, hogy milyen zászló alatt hajózott. Csempészhajónak túl nagy, így még sejtés sincs, hogy merre róhatta a tengeri mérföldeket, de annyi biztos, hogy teherszállításra használták a 70 méter hosszú és 10,4 méter széles hajót.

elv8.jpgA végzetes napról már legalább annyi információ van, hogy 1972. január 10-én jött el. A hajó a szigetek között lavírozott egy erős viharban, amikor az nekinyomta a sziklás partnak. A hajó lassan süllyedt el, így a helyi lakosok által pár képen meg lett örökítve a „haláltusája” is.

elv4.jpgA roncs a jobb oldalára dőlve a lejtős tengerfenéken fekszik 13 méteres vízben, közel a parthoz. A kis mélység és a tiszta víz miatt csendes időben már a felszínről látszik a roncs néhány részének körvonala. A látási viszonyok nagyon jók, közel 30 méterre el lehet látni az Elviscot közelében. Gyenge áramlat néha előfordulhat, a víz hőmérséklete nyáron kb. 18-22 fok, így a merülés kezdőknek is ajánlott.

elv2.jpgA roncs Elba sziget nyugati részén, 6 mérföldre Seccheto-tól, a Pomonte-i stranddal szemben néhány szám méterre található, ezért gyakran a „Pomonte-i roncsnak” is nevezik. A hajó orr részét már kissé elnyűtte a folyamatos partközeli hullámzás és a viharok, de a hajó többi része nagyon szép állapotban van. A tengerfenék is megér egy misét, egypár nagy és hatalmas szikladarab is látható a roncs körül.

elv6.jpgA hajó fedélzeti felépítményeibe a sok időjárás okozta sérülések, illetve törések miatt könnyen be lehet úszni bárhova, megfelelő természetes fény áll rendelkezésre. A roncs látványosságai közé tartozik a motor és a motor terem, illetve jól kivehető a hajó konyhája is. A hajó mellet sok fém hajóelem és lemez található.

elv3.jpgA hajóroncs törzsét a szokásos zöld színű tengeri növényzet borítja. Az állatvilág is nagyon változatos, láthatóak a roncs körül tengeri angolnák, aranyos-fejű halak (komolyan ez a neve J), és különböző polipfajták is. 

elv10.jpg

További információért és még több képért kattints a fenti képre / For more information and the origine of photos click on the photo behind!

Még egy szép kép és egy jó videó:

elv4_1.jpg

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr795094689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.21. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matróz Kommandó 2013.02.22. 08:31:30

Olyan hogy "motor", "motor terem" nincs hajón! Van helyette főgép, segédgép, géptér stb.
süti beállítások módosítása