HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

92. Peltastis - Horvátország

2013.09.20. 20:10 booware

Peltastis3.jpgMost visszajövünk a közeli vizekre és megcsodáljuk kis hazánkhoz feltehetőleg a legközelebb található komoly roncsot, melyet valószínűleg sok honfitársunk közelről is megnézett már magának. Jelen úti célunk normál életének egy vihar vetett véget, s vele együtt vállalt sorközösséget kapitánya is. Mai roncsunk a Peltastis.

Peltastis11.jpg

Egy kis történelem: Az eredetileg is teherszállító hajónak tervezett hajót 1952-ben csúsztatták a vízbe a németországi Almshorn-i W. Kremer & Sohn hajógyárban. Eredeti neve Alsterpark volt, de az utolsó évében már mint Peltastis rótta a vizeket. Főleg a Földközi tenger adriai és keleti részén vitte az árut ide-oda, csakúgy, mint az utolsó, végzetessé váló napon.

Peltastis7.jpg

1968. január 7.-én éjszaka a hajó egy erős vihar miatt Krk sziget keleti része és a szárazföld közé menekült. Mivel a szorosban közel került a parthoz az erős hullámzásban, így megpróbált lehorgonyozni Crikvenica körül. A heves hullámok miatt a horgonyok nem tudták tartani a Peltastis-t, ennek következtében az elszabadulva többször nekicsapódott a sziget szikláinak Silo mellett és hajnalban elsüllyedt.

Peltastis5.jpg

A legénység 8 tagja veszett oda. A következő napokban az összes halottat megtalálták a hatóságok, de Belesis kapitány teste nem került elő. 6 hónappal a baleset után helyi kedvtelési búvárok látogatták meg a roncsot és jelentették, hogy egy emberi alakot látnak a kormányra hajolni. Belesis – mint a régi idők kapitányai – nem volt hajlandó magára hagyni süllyedő hajóját.

Peltastis6.jpg

A 60 méter hosszú és 9 méter széles roncs 33 méter mélyen fekszik a sziklák előtt, legmagasabb pontja az árbocnál van, ez 6 méterre van a felszíntől. A merülést általában a partról szokták kezdeni, mivel a roncs kb. 50 méterre nyugszik a mélyben. Kisebb-nagyobb halrajok úszkálnak folyamatosan a fedélzet és az árboc körül.

Peltastis1.jpg

Az ereszkedést legtöbbször az árbocnál kezdhetjük, már pár méterről jól látszik a tökéletes állapotú roncs teljes hosszában. A zöld növényzet sok helyen elborította a hajó testét, ez igaz a teljes fedélzetre és a hídra is. A két raktérbe könnyen be lehet úszni, de sok érdekességben ne reménykedjünk, a hobbi búvárok már szinte minden mozdíthatót elvittek a roncsról.

Peltastis9.jpg

Az orr felé indulva egy csörlőig jutunk, ott már az orr következik, ahonnan már a horgonylánc is hiányzik. Itt vissza lehet fordulni, hogy a kormányálláshoz jussunk. A kormányfülke kicsi, be lehet jutni, de többen egyszerre ne próbáljanak ide bejutni. A fülke mögött a kémény a fő látványosság, ha ezt körbe járjuk, már a tathoz érkezünk. Egy kisebb fülke is található itt, majd le lehet ereszkedni a hajócsavarhoz, amely 33 méteren van.

Peltastis10.jpg

Innen a törzs mellett emelkedve be lehet nézni a kis fedélközbe, de bemenni már nem érdemes, mivel itt már kevesebb a természetes fény. Miután itt végzett a búvár, minden valószínűség szerint marad még egy kis levegő, hogy emelkedés közben visszanézve a hajóra tisztelegjen a kapitány emléke előtt.

Peltastis2.jpg

1 komment

Címkék: Horvátország

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr35526528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buvarkund 2014.05.02. 16:44:27

A hajóval hullámsírba merült Teodoros Belesis kapitány emlékére holtteste megtalálásának tényleges körülményei: 1968 tavaszán, miután betörték a navigációs fülke bezárt ajtaját, a navigációs asztalra borulva találták meg. Nyilvánvalóan magára zárta az ajtót. 1968. november 11-én temették el a rijekai Kozala temetőben.

forrás: Daniel Frka/Jasen Mesic :Treasures of the Adriatic Sea ( Adamic kiadó Rijeka 2013 )
süti beállítások módosítása