HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

55. USAT Liberty - Bali, Indonézia

2013.03.13. 20:46 booware

Liberty8.jpg

Ma ugorjunk át a képzeletben a meleg trópusi karibi vízből a világ másik felén szintén meleg, nagyon kellemes ázsiai vizekbe, és nézzük meg az indonéz szigetvilág gyöngyét, Bali szigetét. Bármennyire is Bali az Istenek szigete, ide is betette többször a lábát az ördög háborúk képében. Egy ilyen látogatása alkalmával született meg Bali búvárhíressége, az USAT Liberty hajó roncsa.

Liberty8_1.jpg

Egy kis történelem: A gőzmeghajtású szállítóhajót 1918-ban építették és tették vízre az amerikai Federal Shipbuilding & Drydock Co., gyárában, a New Jersey állambeli Kearny városában. A hajó már az I. VH-ból is kivette a részét utánpótlás szállításaival, majd a II. VH előtt amerikai kikötők között jött-ment. A II. VH kitörése a Csendes-óceánon találta a Liberty-t, és ezen az ázsiai területen érte utol a végzet is.

Liberty2.jpg

A végzetes napon a hajó Ausztráliából tartott a Fülöp-szigetek felé, amikor 1942 január 11 egy japán tengeralattjáró torpedójával kilőtte a Liberty-t. Két amerikai hadihajó a Bali szigetén lévő Singaraja városába próbálta kísérni a sérült hajót, de az már túl sok vizet nyelt, így a sziget keleti pontján lévő Tulamben-nél a partnak vezettette a kapitány. A hajóból minden értéket kimentettek és a sorsára hagyták. Több, mint 20 évig gubbasztott már a parton, amikor újabb elem kelt ellene. A Tulamben fölé magasodó Agung hegy vulkánja 1963-ban nagy erővel kitört, mely következtében a Liberty a part menti vízbe süllyedt.

Liberty7.jpg

A 125,5 méter hosszú és 17 méter széles hajót a lávafolyam beletolta a vízbe, amely során a hajóorr, illetve inkább az egész első rész letörött. A roncs jelenleg 90 fokban az oldalára dőlve a homokos, apró kavicsos aljzaton fekszik a parttal párhuzamosan egy lejtőn, 3-tól 25 méteres mélységig a kavicsos parttól kb. 30 méterre. A többszörösen elszenvedett „erőszak” miatt a roncs első része eltorzult, darabokban van, de a hátsó szekció viszonylag egyben van.

Liberty5.jpg

A roncsot természetesen a parttól lehet megközelíteni a legkönnyebben. Már a sekély vízben feltűnik a hajó törzse, de az odáig vezető rövid úton nem mindennapi élővilág fogadja a búvárt. A roncs fedélzete a tenger felé dőlt, így egy rövid kerülővel a fedélzet (illetve romjai) mellé érünk. A tat jó állapotban megmaradt, a felépítmény viszont összeomlott, de pár helyen be lehet menni a réseibe. A fedélzeten a híd maradványait, fedélzeti ágyút és az orr részt könnyen felismerhetjük. 

Liberty11.jpg

A látótávolság nagyon jó, 10 – 15 méter között van, a víz hőmérséklete az itteni meleg időszakban 22-25 fok is lehet a roncsnál. Sok fém alkatrész vagy felépítmény darab áll keresztben a hajó körül az aljzaton, ezeket a merülés során sokszor keresztül lehet úszni néhány kíváncsi hal kíséretében.

Liberty6.jpg

A „vízi csodaországnak” is nevezett roncs körül az élővilág elképzelhetetlen sokszínű… Aki olvasta a többi posztot, az tudja, hogy az élővilág nálam annyira nincs központi helyen, de ami itt van, az tényleg valami csoda. Napóleon halak, sügérek, teknős, oroszlánhal, barracuda, különböző méretű rákok, apró halak hatalmas raja, sőt cápa is látható ezen a kis területen, és akkor még nem is beszéltem a megannyi szivacs, korall és kitudja még mi alkotta növényzetről… Gyönyörű!

Liberty9.jpg

Még egy kép, egy rajz a roncsról és egy videó:

Liberty10.jpg

Liberty1.jpg

3 komment

Címkék: Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr905133428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása