HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

27. HMS Repulse - Malájzia

2012.11.25. 22:07 booware

hms-repulse.jpg

Most evezzünk újra távolabbi vizekre. Mint már az előző bejegyzésekben is megállapíthattuk, a távol-keleti part-menti területeken lezajlott aktív harcászati tevékenység szomorú gyümölcse az a sok – főleg II. VH-s – hajóroncs, amely közül szerencsére néhány meglátogatható. Mai célpontunk egy tragikus emlékű napon együtt szállt le a hullámsírba egy szintén híres társával együtt, magával rántva örökre rengeteg tengerészt. A mostani virtuális túra főszereplője malájzia partjainál fekvő óriás angol hadihajó, a HMS Repulse.

wreck-dive-repulse2.gif

Egy kis történelem: A Renown-osztályú, 242 méter hosszú és 27,5 méter széles csatahajó a skóciai John Brown & Company gyárában készült el 1916 január 8.-án. Mivel javában zajlott az I. Vh, így az Angol haditengerészet azonnal bevetette az események sűrűjébe a hajót, mely több tengeri ütközetben is részt vett. A hajó 1917 december 12.-én összeütközött egyik szövetséges hajóval, az HMAS Australia-val, mely során megsérült és javításra szorult.

hms-repulse2.jpg

A hatalmas fegyverzettel rendelkező hadihajó a két VH között különböző hadi feladatokat látott el, majd 1919-ben és 1933-ban felújították. A II. VH-ban is főleg az Atlanti-Óceáni harctéren szolgált, egészen addig, amíg 1941 végén a HMS Repulse megérkezik a Prince of Wales új hadihajó és még pár romboló társaságában Singapur-ba, új szolgálati területére.

hms-repulse3.jpg

A végzetes napon, 1941 december 10-én a kora reggeli órákban egy japán tengeralattjáró felfedezte a konvojt, ennek következtében tengeralattjárókon kívül még 86 ellenséges harci-gép zúdult rá a hajókra. A támadás első hullámában egy hatalmas bomba találta el a hajó fedélzetét, óriási károkat okozva. A súlyosan sérült Repulse ezután még sikeresen kikerült 19 torpedót, de 5 eltalálta, így a hajó 508 tengerészével együtt 20 perc alatt elsüllyedt, miközben sorstársa is az életéért küzdött sikertelenül pár mérfölddel arrébb.

hms-repulse7.jpg

A hajó 53 méterrel a vízszinttől fekszik szinte a „feje tetejére állva” a tenger mélyén, a Maláj-félszigettől keletre található Tioman sziget nyugati részénél, Singapur és Saigon között kb. félúton. A hajóroncsot Tioman szigetől mintegy 2 órás hajóúttal lehet megközelíteni. A hajógerinc 35 méteren van, így a mélység miatt ez már technikai merülésnek számít. Mivel a roncsot hadi sírnak minősítették, így a hajóba történő behatolás tilos.

hms-repulse8.jpg

A hajó ideális merülése az április és szeptemberi időszakra esik. Ebben a nyári időszakban áramlatok nem jellemzőek, a víz meleg (a roncsnál 17-19 fok), a látótávolság 10 és 20 méter között van. A hajó gerince egészen jól „egyben van”, a hajó oldalához leúszva fedélzeti felépítményeket és lövegeket, ágyúkat is lehet látni. A hajó gerince felett végigúszva nagyon sok látnivaló van, ráadásul erre kb. 30 méter mélyen lévő hosszú útra a helyi búvárvezetők leviszik a tapasztalt, „csak haladó” végzettségű scuba divert is.

hms-repulse10.jpg

A hajó körüli élet igen változatos, barracuda halrajoktól kezdve, hatalmas sügereken keresztül öreg teknősökig sok állatfaj megtalálható, sőt néha manta ráják, delfinek és különféle cápák is fel-feltűnnek a roncs körül.

hms-repulse9.jpg

További információk a roncsról elérhetőek a fenti képre kattintva.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Malájzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr584925348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása