HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

34. HMS Coriolanus - Horvátország

2012.12.23. 11:08 booware

CORIOLANUS16.jpg

Visszatérve az Adriai tengerre újra szétnézünk a II. VH-s hajóroncsok között, és ma bemutatjuk tevékenységét tekintve titokzatos, pusztulását tekintve egyik legpechesebb hajó roncsát. Mai úti cél az Adria északi részén nyugvó, komoly II. VH-s múlttal rendelkező angol aknamentesítő hajó, a HMS Coriolanus.

CORIOLANUS11.jpg

Egy kis történelem: A Shakespeare osztályú hadihajó 1940-ben készült el az angliai Cochrane & Sons Shipbuilders Ltd. hajógyárban, Selby városában. Az angol Királyi Haditengerészet kötelékébe tartozó hajó fegyverzete 76mm-es és 20-mm-es gépágyúkból, továbbá 20-30 víz alatti aknából állt. A II. VH. utolsó 2 évében a németek több ezer víz alatti aknát telepítettek az Adria északi részébe, hogy elzárják egy esetleges szövetséges partraszállás útját a tenger felöl. Az Angol haditengerészetre jutott az a veszélyes feladat, hogy akna-mentesítse a területet a háború vége felé. A Coriolanus-t azonnal bevetették a háború különböző helyszínein, részt vett 1942-ben az Észak-Afrikai, majd 1943-ban a szicíliai partraszállásban is.

CORIOLANUS3.jpg

1945 elején az Adriára vezényelték aknamentesítési feladattal, de később már homályos nem egyértelmű tevékenységet végzett, így nagyon valószínű, hogy az éppen szerveződő kommunista Jugoszlávia rádióadásainak lehallgatása volt a fő célja. A végzetes napon a II. VH európai hadszínterén a háború már majdnem véget ért, de a HMS Coriolanus már nem érte meg a május 9.-i jeles napot, mivel 1945 május 5.-én, az Isztria nyugati oldalán kb. 6 mérföldre Novigrad városától víz alatti aknára futott. A robbanás a hajótörzs első része körül nagy lyukat ütött, és a hajó nagyon rövid idő alatt elsüllyedt.

CORIOLANUS7.jpg

A 46 méter hosszú és 8,5 méter széles hajó kb. 30 méterre nyugszik a homokos tengerfenéken, álló pozícióban. A hajó legmagasabb pontja 11 méteren van, így a hajó merülése könnyűnek mondható. Áramlat nincs, illetve nagyon gyenge, a látótávolság általában jó, 10-15 méter között van, de néha- a planktonok, illetve vihar miatt – ez könnyen lecsökkenhet 1-5 méterre is. Mivel a roncs úgymond tiltott övezetben van, így merülését csak engedéllyel rendelkező búvárbázis szervezésében (persze felár ellenében) lehet megejteni.

CORIOLANUS15_1.jpg

A hajó kontúrja a víz felszíne alatt már 5 méterre szépen kivehető jó időben. Ereszkedés során a hajóhoz közelítve jól látszik a jó állapotban lévő fedélzeten a két első gépágyú és kissé hátrébb a hátsó is. A fedélzet sok halásznak okozhatott bosszúságot, mert tele van leszakadt hálóval, ezért célszerű vagy nem közel menni a fedélzethez, vagy kést is berakni az öltözékbe. A kis fedélzeti építménybe oldalról be lehet úszni, jól belátható a természetes fény miatt. A fedélzetköz és a híd is könnyen megközelíthető, itt is könnyen lehet navigálni. Érdekes látványosság a személyzeti mellékhelyiség, amely nagyon jó állapotban maradt a kíváncsi utókorra. Az átlagos mélység „csak” 18 méter hajón, illetve a fedélzeten, így kezdő búvárok számára is látogatható a roncs.

CORIOLANUS14.jpg 

Az egész hajóra természetesen algák és zöld és többszínű szivacs-szerű növények telepedtek az évek alatt. A roncson és roncsban is apró ezüstszínű halakból álló halrajok cikáznak össze-vissza, de pár játékos kedvű, a legkevésbé sem megilletődött muréna is a roncs „hozzátartozója”.

CORIOLANUS5.jpg

További információk és képek a roncsról elérhetőek a fenti képre kattintva. Lent egy jó videó a roncs merüléséről és a hajó merülésének egy terve látható. 

CORIOLANUS10.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Horvátország

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr154978445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása