HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

42. SMS Cöln - Scapa Flow, Skócia

2013.01.25. 15:41 booware

köln1.jpg

Scapa Flow trilógia II.

Mai bejegyzésünk során látogassuk meg az SMS Dresden „nővérét”, amely szintén a jeles önmegsemmisítő akció miatt a Skócia északi csücskének mélyén nyugszik. Az élő, tengeri hadimúzeumként is aposztrofált legendás roncsmező cudar vizeiben fellelhető egyik legérdekesebb látványosság az SMS Cöln cirkáló.

köln2.jpg

Egy kis történelem: Az 1919 június 21-i nap eseményei az ezt megelőző, 41.-ik bejegyzésben már be lett mutatva. A fogságban lévő flotta saját hajóinak elsüllyesztésére utasító parancs „kézhezvétele” után a Cöln matrózai itt is tüstént munkához láttak, mely következtében a hajó a parancs után 2 órával már el is süllyedt. A mentőcsónakokba zsúfolódott legénység szomorú arccal figyelte, ahogy a kis területre összeterelt flotta egyik hajója a másik után fordul át és/vagy merül el a hullámokban.

köln3.jpg

A hajót 1916 októberében készült el a németországi Blohm and Voss, Hamburg-i hajógyárban. A cirkáló az SMS Dresden cirkálóval az egyedüli „Cöln” osztályú befejezett hadihajó. Ez a hajó is – a Dresden-hez hasonlóan – egy előzőleg elsüllyedt hadihajó után kapta a nevét. Az eredeti SMS Cöln 1914-ben a Heligoland-i tengeri ütközetben sérült meg és süllyedt el az Északi-tengeren.

köln4.jpg

Az SMS Cöln 35 méter mélyen fekszik a tengerfenéken jobb oldalára dőlve, legmagasabb pontja 22 méteren van. A hajó 115 méter hosszú és 12 méter széles méreteivel elég impozáns látványt nyújt a búvároknak. Bár a cirkálót az SMS Dresden mellett a másik legjobb állapotban lévő Scapa Flow-i roncsnak szokták meghatározni, a törzse nagyobb mértékben sérült, mint testvér-hajója esetében. Az észak felé „mutató” hajóorrtól indulva láthatjuk a páncélozott irányító tornyot, lövegeket, sok fedélzeti berendezést és a felépítmények egy részét, amelyek egy része a dőlés miatt az aljzaton fekszik.

köln9.jpg

Az irányító torony (más néven híd) jól átjárható, még egy kis természetes fény is beszűrődik. Belül 2 helységből áll, az alsó elülső teremben volt a kormánymű és az iránytű, a felső hátsó teremből ellenőrizték az irányítást és működtették a célzó berendezéseket. A hajó közepe felett vagy mellett úszva láthatjuk a hajóhorgonyt a láncával együtt, a kémények helyét és a gőzkazánokat, továbbá a motor kiszerelésének nyomait. Itt a középső / hátsó részen a hajó törzse eléggé sérült, úgy is mondhatjuk, hogy ki van nyitva. Ennél a pontnál is könnyen be lehet úszni a hajó gyomrába, de ez csak megfelelő felszereléssel rendelkező tapasztalt roncsmerülőknek ajánlott. A néhai fedélzet több pontján is jól kivehetőek az ágyúk és a lövegek, melyekre a természet kagylók képében húzott védőponyvát.

köln6.jpg

A látótávolság csak 5 – 15 méter, amit még néha jobban leront a viharos kavargó tenger, ráadásul a víz természetesen itt is hűvös. A hajó törzsre mindenhol algák és különböző tengeri növények tapadtak, a világoszöld szín az uralkodó szín a roncson és az azt körülvevő vízben. Kis létszámú, ezüstszínű halak rajai láthatók a roncs elemei között cikázni, pár muréna és rák is fel-feltűnik néha. 

köln7.jpg

További információkért és a képek eredetiéért kattints a fenti képre  / Click on the last picture for additional informations and for the original of the photos on the site http://www.scapaflowwrecks.com!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr615043383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása