HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

85. Sea Tiger - Hawaii, USA

2013.08.05. 20:08 booware

sea-tiger1.jpg

Most egy nagy ugrással a hideg, északi vizekből átszökkenünk egy kissé melegebb éghajlatokra, és körülnézünk egy olyan területen, amely újnak számít a blog életében. Hawaii vulkánjai, híres vendégszeretete és szörfös körökben elismert hullámai mellett a víz alatti kalandorok számára is van emlékezetes látnivaló. Az egyik közülük a Sea Tiger hajó roncsa.

sea-tiger10.jpg

Egy kis történelem: A hajó „születéséről és gyermekkoráról” nincs szinte semmi információ, ezzel szemben pályájának végéről már annál is több van. A hajó a ’90-es évek végén eredetileg Yun Fong Seong No. 303 néven szelte a hullámokat, egészen addig, amíg az amerikai parti őrség el nem kobozta „illegális tevékenység” végzéséért, ez embercsempészetet jelent. 1999-ben eladták a hajót 1$-ért egy idegenforgalommal foglalkozó cégnek, amely Oahu déli részén, 10 percre Kewalo hajós bázisától elsüllyesztette.

sea-tiger3_1.jpgAz 51 méter hosszú teherhajó álló helyzetben ért aljzatot 38 méter mélyen, a fedélzet kb. 24 méteren van. Az időjárás ideális, a víz hőmérséklete ideális 23-25 fok egész évben, a látótávolság is kitűnő, 15-20 méter között van általában. A Sea Tiger nem csak önmagáért, hanem az őt körülvevő élővilág miatt is nagyon élvezetes célpont, lehet itt látni homokcápát, teknőst, murénát és még ezernyiféle színes halat is.

sea-tiger4.jpg

A merülés általában a hajóorrhoz rögzített kábel mellett ereszkedve kezdődik, már messziről látható a teljes roncs körvonala. Az orr felett elúszva csörlők vannak, melyeket már szépen bevontak zöld takaróval a tengeri növények, a raktárnyílások mellett egy árboc fekszik keresztben a fedélzeten. A nyílásokba be lehet jutni, át is lehet jutni az egyikből a másikba, viszont az alsóbb szekciókba innen már nem lehet leúszni, mert rácsokkal van lezárva.

sea-tiger5.jpg

A fedélzeten tovább haladva a fedélzeti felépítmények következnek, az egyik ajtó a padlón fekszik pár kidőlt korlátdarabbal együtt. A legénységi rész kissé szűk és sötét, de innen könnyen fel lehet jutni a hídba, amely nagyon jó állapotban maradt meg, ott még a hajdani berendezési tárgyak maradványai, illetve kábelek viszik a prímet. Ez a helység tágas, könnyen meg lehet benne fordulni, emellett természetes fénnyel jól el van látva.

sea-tiger9.jpg

A tat felé úszva hamar eljutunk a hajó végéhez, innen visszafordulva az egész felépítmény nagyon jó összképet ad. A tat alatt a roncs legmélyebb pontjánál található a hajócsavar, itt a 34 méteres mélységben szoktak megfordulni a búvárok és visszaindulni a Sea Tiger orrához, hogy emelkedve elbúcsúzzanak a magányosan álló mesterséges zátonytól.

sea-tiger6.JPG

A roncs összességében nem bonyolult, de a híres amerikai beidegződés itt is jelen van: a néha észrevehető áramlatok miatt általában csak igazoltan haladó képesítésű, megfelelő felszereléssel ellátott búvárokat engednek le a roncshoz.

sea-tiger11.jpg

Egy jó kis videó is látható a Sea Tiger-ről:

3 komment

Címkék: Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr305446546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhh. 2013.08.05. 23:32:12

Te megtanulni magyar, én majd akkor olvasni majd következő írás.

Sákif za morro? 2013.08.06. 07:43:46

@hhh.: Tényleg rettenetes. Egy közepesre értékelt általános iskolai fogalmazásra emlékeztet.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.08.06. 12:55:49

@Sákif za morro?: @hhh.: a képek viszont tök jó borzongatóak. Bár gondolom azokat nem a szerző s.k. készítette.:)
süti beállítások módosítása