HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

72. Vera K. - Ciprus

2013.05.29. 21:05 booware

VeraK12.jpgJelen kirándulásunk a Földközi-tenger keleti részéhez, Ciprus szigetéhez vezet. Ha hajóroncsról beszélünk ezen a vidéken, mindenki egyből rávágja, hogy Zenobia, pedig több érdekes roncs is található a mostanában bankrendszerének összeomlásán rágódó szigetország partjai mentén. Mai kirándulásunk célpontja szó szerint célpont volt, ráadásul katonai, így valószínűleg nem lesz festmények témája… Nézzük meg a Vera K. hajó roncsát.

VeraK5.jpg

Egy kis történelem: A hajót a németországi Kiel kikötővárosában a Deutsche Werke A. G. építették össze 1951-ben. A teherszállító hajó munkás éveiről sokat nem tudni, csak annyit a biztos, hogy görög, majd libanoni zászló alatt hajózott. Az utolsó útján is ilyen zászló alatt ért partot 1971-ben (más források szerint 1972).

VeraK3.JPG

A hajó balesetéről pontos információk nincsenek, az biztos, hogy a hajó a romániai Constantza-ból Bejrut felé volt úton, amikor két és fél kilométerre Ciprus nyugati partján található Paphos híres üdülőövezetétől ráment a Mouila sziklára, és ott is ragadt. A szerencsétlen hajó története itt még nem ért véget, mivel kis része kilógott a vízből, így a katonaság oldotta meg a problémát, célba lőttek a roncsra, majd felrobbantották, így Vera K. elmerült.

VeraK6.jpg

Az üdülőövezet végén, az utolsó szálloda melletti strand partjától kb. 200 méterre található a roncs 11 méter mélyen. Mivel a katonaság tökéletes munkát végzett, a hajó törzse több részre törött, szakadt. Mondanám, hogy a merülést a hajóorrnál kezdjük, de az nincs meg… A kis mélység, a meleg víz (24-26 fok) és a jó látótávolság miatt (15-20 méter) ezen roncs merülése kifejezetten a kezdőknek ajánlott.

VeraK11.jpg

A roncs legtöbb része, de főleg a hajótörzs a köves, kavicsos aljzaton hever össze-vissza, sok részük nem is különböztethető meg egymástól. Sok darab, mint egy kockás lap fekszik fenéken, néhol pár cső, illetve más fém alkatrész társaságában.

VeraK7.jpg

Ezzel szemben a híd még jó állapotban maradt, de ez a rész sem az ínyenceknek való. Az eredetileg 80 méter hosszú és kb. 13 méter széles roncs felépítményének egy részén még a tető is megmaradt, látható rajta még a korlát maradványa is. A kis méretű hídba is könnyen be lehet úszni, mivel sok a rés, így szintén egyszerű dolog kijáratot is találni rajta. A tájékozódást a megfelelő napfény mennyiség is segíti. A híd mellett a kémény maradványai is láthatóak.

VeraK13.jpg

A merülés során egy dologra nagyon vigyázni kell: a terület közel van a strandhoz, az ottani szabályozás és annak felügyelete pedig kívánnivalót hagy maga után: a sok, minden felé cikázó jet-skis nem néz nagyon körül, ezért a búvárnak kell vigyáznia arra, hogy hol jön fel a felszínre.

VeraK1.jpg

1 komment

Címkék: Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr685332865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.30. 12:05:14

akkor ezzel kéne nekem is kezdeni ha egyszer sikerül kijutni egyhez...
süti beállítások módosítása