HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

78. Mama Vina - Mexikó

2013.06.30. 09:55 booware

mama-vina13.jpg

Mexikó gyönyörű hely, ezt nagyon sok turista igazolhatja. A Yucatan félsziget homokos tengerpartjai, pálmafái és csak posztereken látott valószínűtlenül kék ege rengeteg látogatót vonz évről-évre. Nekik „készült” mai célpontunk, hogy a búvárturizmus is megerősödjön a térségben. A turisták körében népszerű Playa Del Carmen üdülőhely híres víz alatti látványossága a Mama Vina roncs.

mama-vina8.jpgEgy kis történelem: A hajó ki-tudja-mikor épült ki-tudja-hol… A múltjáról nem tudunk semmit, valószínűleg az 1970-es években készült el, és mint rákász hajó szelte a habokat. Semmi különleges nincs a történetében, egészen 1995-ig élte érdektelen életét. Ekkor elvontatták a hajót a Yucatán félsziget egyik legjobb üdülő övezete, Playa del Carmen mellé, a Xcaret vízi- és élményparkkal szemben.

mama-vina9.jpg

A 22 méter hosszú, 6 méter széles hajó 26 méter mélyre süllyedt a tengerfenékre és álló helyzetben foglalta el végső helyét. A látótávolság általában több, mint kiváló – 30-35 méter - , továbbá a hőmérsékletre sem lehet panasz, egész évben kb. 25-26 fok van a roncsnál. Egy dolog miatt mégsem veszélytelen ez a merülés: általában közepes áramlat van a roncsnál, így nagyon oda kell figyelni a merülés során.

mama-vina1.jpg

A merülés során általában a roncs tatjához lehet érkezni, és az áramlás segítségével egy könnyű útra lehet indulni a roncs fedélzete fölött a hídig, majd tovább a hajóorrig. A tatnál indulás előtt még meg lehet nézni a hajócsavart, mely egy kissé belesüllyedt már a homokba. Ezen utazás közben a fedélzeten máig meglévő kötélzet is látható.

A fedélzet két szintből áll és nagyon könnyen bejárható, be lehet kukkantani a fedélzeten lévő apró folyosóra is, továbbá az onnan nyíló néhány kabinba is. A külső folyosóról csak emelkedni kell egy kicsit, és felérünk a hídra. Ide szintén könnyen be lehet úszni, mivel tágas és üres, így nincs bent sok akadály.

mama-vina10.jpg

A nagyon kényelmes híd után érdemes továbbra is felfelé venni az irányt, a híd feletti „terasz” rész is nagyon érdekes. Innen simán körbe tudjuk járatni a szemünk a hajó elejétől a végéig. Az antenna impozáns látványt nyújt, még mindig magabiztosan emelkedik a roncs felé.

mama-vina5.jpg

A Mama Vina körül sok nagyobb hal cirkál magányosan, de bent már főleg a nagy létszámú apró halak rajai a házigazdák. A roncsot szinte teljes terjedelmében belepték a tengeri növények, ráadásul sok korall is megtelepedett már rajta, így a „fedőréteg” is dob a külső látványon.

mama-vina4.png

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr265384165

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.01. 09:11:32

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása