HTML

Hajóroncsok

Merülhető hajóroncsok a világ különböző tájain. Gyere el egy virtuális búvárkalandra!!!

Friss topikok

  • rezgaras: @Szarazinda: A hegyet is megmászod, nem? (pedig a hegy nem változik tőle) (2018.08.16. 16:38) 122. Express Samina - Görögország
  • eßemfaßom meg áll: @korxi: "A torpedót nem kilövik hanem elindítják, a saját hajtőműve a saját propellerével hajtja m... (2017.06.20. 17:23) 121. U-352 - USA
  • Circus: Ha jól tudom (1-2 perc guglizással megerősítve) ezek a angliai német partraszálláshoz készültek, d... (2016.08.24. 16:11) 119. Siebel Ferry - Horvátország
  • Revolutionist: Miért állt le ez a csodálatos és szuper hiánypótló blog??? :-( (2016.05.28. 02:23) 118. Sweepstakes - Kanada
  • csergezerge: Azért nem kéne a szegény buvárt ijesztegetni a hideg vizzel. Szinte mindig 29-31 fokos a viz, márc... (2015.12.26. 13:04) 69. San Francisco Maru - Truk Lagoon, Mikronézia

90. HMS Hermes - Sri Lanka

2013.09.08. 15:14 booware

hermes12.jpgAz 53.-ik bejegyzés után most újra visszatérünk a gyarmati világban fűszereiről és főleg elsőrangú teájáról magának jó nevet szerző Sri Lanka partjaihoz és meglátogatjuk azt a repülőgép-anyahajót, amelyet a II. VH közepén egy hatalmas japán repülőgép rajz támadott meg és sikeresen a tenger mélyére küldött. Mai célpontunk a HMS Hermes.

hermes2.jpg

Egy kis történelem: A Hermes anyahajót ötévnyi építés után1924-ben avatták fel az angliai Armstrong Whitworth & Co Ltd hajógyárban, ez volt az első hajó, amelyet kifejezetten repülőgép hordozásra terveztek és építettek meg. A következő évtizedeket többnyire a kínai-tengeren teljesített szolgálatot, néha még aktív kalóz bázisok elpusztításában is részt vett. A II. VH kitörése is Ázsiában érte, rögtön a közepébe is csapott.

hermes5.jpg

1942. április 9.-én a Hermes az összevont japán erők elöl próbált meg elszökni, de ez nem sikerült. Egy több mint 90 repülőből álló raj támadta meg őt és a HMAS Vampire-t. A támadás sikeres volt, az anyahajót tíz perc alatt kb. 40 találat érte, mely következtében gyorsan elsüllyedt és 307 embert rántott magával a hullámsírba…

hermes7.jpgA 182 (!) méter hosszú és 21,5 méter széles hajó roncsa Sri Lanka keleti partjánál, Batticaloa városától 8km-re nyugszik a tenger fenekén 58 méter mélyen, legmagasabb pontja 45 méterre található a vízszínt alatt. A roncs legmélyebb pontján szinte egész évben 25-27 fokos a víz és a látótávolság is kiváló, kb. 20-25 méter is lehet nyugodt időben.

hermes3.JPG

A roncs a bal oldalára dőlve érte el az aljzatot és nagyon belefúródott az iszapba. A híd és a torony a támadás és a több évtizednyi víz alatti lét miatt már teljesen összetörött, a fedélzet több pontos is szétnyílt. A hajó orra dél felé „néz”, a tatnál a hajó kormánylapátja és két hajócsavarja jól kivehető még ennyi év után is, általában ide ereszkednek a technikai búvárok a merülés kezdetén.

hermes4.jpg

A tat után könnyen lehet „utazni” és nézelődni a hajó, miközben a hajó másik vége fele úszunk. A törzs mentén haladva a viszonylag jó állapotban lévő fő fedélzet, más néven a kifutópályáját lehet szemrevételezni. A híd és a felépítmények épségben maradt részein már látszik a tenger vas foga, amely jól megrágta a roncsot, a különböző szintek kezdenek „összecsúszni”, idővel majd egy hatalmas vas szigetet fognak alkotni.

hermes1.JPG

A hatalmas géptermet alaposan meg lehet vizsgálni a kifutó felőli oldalról, jól el lehet különíteni a dús növényzettel benőtt gőzkazánokat, dugattyúkat, különböző gépészeti alkatrészeket. A repülőgépek tárolására szolgáló fedélköz is megfigyelhető kívülről, a hajó oldalán eredetileg is betervezett nyílásokon keresztül. 

hermes10.jpg

Az orr felé evickélve a hajó mellett a torony egyes részeinek romjai fekszenek, ilyen többek között a gyakori fotótémául szolgáló antenna is. Egyéb érdekességekre is lehet bukkanni a fedélzet felett, mellett úszva: gyönyörű légelhárító ágyúk ágaskodnak még az ég fele, lövegek, bombák láthatóak eredeti tárolójukban itt-ott.

hermes6.jpg

A világon 3 elsüllyedt repülőgép-anyahajón lehet merülni, de ez az egyetlen, amely háborús tevékenység során veszett oda. A hajó különleges haditengerészeti védelem alatt áll, így tilos a hajó belsejébe bármilyen módon is bemenni, bármilyen tárgyat elmozdítani illetve elvinni. A szigorú szabályozás kiköti azt is, hogy kerülni kell az esetlegesen fellelhető emberi maradványok fényképezését, illetve videózását is, továbbá ezeket tilos publikálni bármilyen formában!

Canon _ HMS HERMES.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajoroncsok.blog.hu/api/trackback/id/tr665500639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.09. 14:02:48

Köszi a leírást, pont most fogok oda menni. Megpróbálom megnézni, kár, hogy olyan mélyen van. Na majd meglátjuk, milyenek a helyi kísérők.
süti beállítások módosítása